Mobila pentru Copii

Amenajarea unei camere de copii, mai ales într-un spațiu minimal, ridică mai multe probleme decât orice altă încăpere din apartament. Aceasta trebuie în primul rând să ia în considerare siguranța, confortul vizual, luminozitatea și atmosfera caldă și calmă, indispensabile pentru un copil de orice vârstă. Dormitorul trebuie să fie simultan relaxant, dinamic, cald și funcțional.

Este tentant ca pentru dormitorul copilului să se folosească culori cât mai vii și diverse dar rezultatul nu va fi unul satisfăcător, dimpotrivă efectul va duce la oboseală și disconfort. Lumina naturală amplifică culorile vii chiar dacă ele sunt calde, de exemplu roșu, galben sau portocaliu, și le face mai intense, ducând la o stare de agitație. Culorile reci, albastru, verde, lila, în tonuri deschise sunt de preferat pentru o atmosferă relaxantă fără a-și pierde totuși vitalitatea. Aceste efecte au cea mai mare importanță, în special pentru copii de vârste mici; copilul nu va aprecia neapărat designul mobilierului, contrastele cromatice sau amenajarea aerisită dar cu siguranță va resimți atmosfera intimă, de ocrotire și stimulatoare creată de aceste elemente.

Piesele principale din dormitorul unui copil, patul, dulapul, biroul, o comodă sau o ladă de joacă, trebuie dispuse cu subtilitate astfel încât să nu aglomereze și să ajute, împreună cu alegerea culorilor și cu designul mobilierului, la delimitarea spațiilor de lucru, de joacă și de odihnă.

De preferat într-un spațiu restrâns este designul versatil. Fără a schimba mobilierul sau cromatica, va apărea posibilitatea de recompartimentare și reamenajare, astfel încât copilul să recepționeze spațiul ca pe un unul jucăuș, mereu nou și interactiv. De exemplu, biblioteca formată dintr-un cadru fix are compartimente mobile, ușor de reamenajat dar totuși pe un sistem blocat, conceput special pentru siguranța copilului. Mobilierul ușor, aerisit, jucăuș, fără a fi masiv și fără a avea prea multe constraste cromatice sau de texturi, de preferat din lemn sau cu un accent metalic, vor avea ca elemente armonioase, complementare umbrele de verde, albastru sau lila. De asemenea piesele de mobilier închise, în proporții și de dimensiuni mici, crează stabilitate și oferă copilului o senzație de siguranță.

Lumina naturală are un rol foarte important în dezvoltarea armonioasă a unui copil. Aceasta accentuează căldura dată de texturi și culori și, printr-o amenajare aerisită, nu încarcă dormitorul cu umbre apăsătoare. Dacă nu există un acces generos la lumina naturală, aceasta ar putea fi amplificată printr-un finisaj ușor reflectant și alegerea unei palete de culori neutre, de recomandat fiind tonurile de cafeniu deschis sau chiar alb. Motivele florale, animale sau peisaje stilizate, adevărate sau fantastice, vor îmbogăți compoziția și vor aduce diversitate și veselie într-o cameră de dimensiuni mici, cu mobilier monocrom. Sistemul de iluminat discret nu încarcă dormitorul și este chiar invizibil pe lumina zilei.

Showing 1–14 of 15 results

© Copyright 2020